Ognjen Bjelić prisustvovao svečanom početku rada postrojenja „Duboka prerada“

Danas je svečano obeležen početak rada postrojenja „Duboka prerada“, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor „Gaspromnjefta“ Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović deaktivirali siguronosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Svečanosti obeležavanja povodom početka rada ovog postrojenja prisustvovali su i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.

Projekat „Duboke prerade“ je kapitalna investicija NIS-a, u koju je uloženo više od 300 miliona evra. Završetkom ovog projekta, kako je Naftna industrija Srbije već istakla Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmodernijih i „najzelenijih“ u regionu.

Početak rada ovog postrojenja, kako je danas istaknuto, donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. U skladu sa svojim nadležnostima Pokrajinski sekretarijat je u prethodnih četiri godine izdao preko 20 različitih akata koji se tiču projekta Duboke prerade, pri čemu je omogućena stručna podrška predstavnicima NIS-a u procesu ishodovanja dozvola.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije“, rekao je Vučić.

Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

„Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene“, primetio je Vučić. povodom postrojenja, čija je gradnja počela pre tri godine.

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.
Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaća stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gaspromnjeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.