Ponovo uspostavljena železnička linija na relaciji Subotica – Segedin

Nakon osam godina danas je ponovo uspostavljena železnička linija na relaciji Subotica – Segedin, a tim povodom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić dočekali su na železničkoj stanici Palić mađarskog ministra Janoša Lazara.

Vesić je naglasio da su Srbija i Mađarska prijateljske zemlje i da je ovo samo još jedan korak koji pokazuje da u ovom trenutku ne postoje dve zemlje ili dva naroda koji bolje sarađuju od Srbije i Mađarske, odnosno Srba i Mađara.

“Pre dve godine, naši lideri Aleksandar Vučić i Viktor Orban su spojili ovu železničku prugu i mi danas imamo priliku da od danas imamo pet vozova dnevno iz Subotice ka Segedinu i iz Segedina ka Subotici. To su vozovi prijateljstva i veoma će koristiti ljudima sa obe strane granice“, rekao je Vesić.

Naveo je da nas čeka i uspostavljanje brze pruge od Beograda do Budimpešte, da će biti završena pruga do Subotice do kraja sledeće godine i da će to biti prava kruna u odnosima dve zemlje jer će na taj način još bolje biti povezane.

“Takođe, čeka nas i izgradnja pruge Subotica – Baja i to je plan Srbije i Mađarske za budućnosti“, naglasio je Vesić.

Mađarski ministar Janoš Lazar naglasio je da ovde nije reč samo o simboličnom događaju, već o nečemu što će stvarno i funkcionisati, odnosno da će po pet parova vozova funkcionisati između Subotice i Segedina.

“Srbija nam je pomogla da ostvarimo naš stari plan, jer danas možemo da kažemo da se mi Mađari i Srbi držimo zajedno i da se Mađarska i Srbija drže zajedno. Današnji dan i ova linija je simbol tog zajedništva“, rekao je Lazar.

Istakao je da se radi na tome da Srbi i Mađari mogu šti više da se zbliže, zajednički da rade, da može da se saobraća ne samo drumovima, nego i vozovima i da se ne može stići u Mađarsku samo jednim putem nego na više prelaza.