Dan Republike Srpske u Novom Sadu

U ponedeljak 10. januara 2022. godine u Velikoj sali kongresnog centra Master održana je svečanost povodom obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske i tridesetogodišnjice njenog osnivanja.

Ovogodišnji kum skupa i slave Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, istakao je da je Srpska danas pred ogromnim iskušenjima, zbog čega je njena odbrana obaveza svih, i onih koji u njoj žive, i onih u čijim srcima je zauvek.

„Iskušenja i izazovi sa kojim se suočava Srpska možda su najveća do sada. Ključ te odbrane je jedinstvo, kako u samoj Srpskoj, tako i ovde u Srbiji, kao matičnoj državi svih Srba. Zato s ovog mesta upućujemo snažnu podršku rukovodstvima Srpske i Srbije da zajedno i odlučno čuvaju i očuvaju integritet obe srpske zemlje i naroda u celini“ – poručio je Bjelić.

 

Pokrovitelji manifestacije bili su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond AP Vojvodine za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu dok je Svečanu akademiju organizovao Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno sa drugim prijateljskim organizacijama.

U bogatom kulturno-umetničkom programu u duhu srpskog naroda i Republike Srpske su se predstavili Etno-grupa Fenečki biseri, Etno-grupa Hram iz Sremske Mitrovice i Izvorna pevačka grupa Plitvice.

Svečanosti su prisustvovali i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mladen Cicović, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine, Nikola Banjac, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Aleksandar Sofić, kao i mnogobrojno sveštenstvo.