Dani energetike posvećeni zelenoj energiji i energetskoj efikasnosti u javnim i stambenim objektima

Jedanaesti Međunarodni dani energetike otvoreni su danas na Novosadskom sajmu i tokom dva dana trajanja fokus će biti na pitanjima povećanog korišćenja zelene energije i na energetskoj efikasnosti u javnim i stambenim zgradama. Pored toga, na stručnim panelima biće reči i o drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti javnih politika, regulative i finansiranja.

Dane energetike otvorio je gradonačelnik Milan Đurić, pošto je Grad Novi Sad ovogodišnji partner manifestacije. Podršku organizaciji pružili su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i poslovna asocijacija „Obnovljivi izvori energije Srbija“.

Zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dr Zoran Tasić rekao je na otvaranju da je aktuelna situacija u oblasti energetike uticala na odabir tema ovogodišnjih Dana energetike.

„Jedna od najvažnijih tema za nas je projekat energetske sanacije javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka pregledano je 95 objekata. Ugovaranje donacije i zajma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u završnoj je fazi, i u svim pregledanim objektima gde je dokazana opravdanost biće izvedeno projektovanje i energetska sanacija u naredne dve godine“, izjavio je dr Tasić i dodao da je Pokrajinska vlada zainteresovana za saniranje većine objekata, jer su ostali u izvornom obliku od kada su izgrađeni, uglavnom između 1950. i 1980. godine.

Tasić je još rekao da će teme biti i energetska efikasnost u stambenim zgradama i upotreba obnovljivih izvora energije u toplanama.

On je posebno ukazao na to da je udruženje „Obnovljivi izvori energije“ pružilo značajnu pomoć u organizovanju panela posvećenih zelenoj energiji, na kojima će biti obrađena pitanja finansiranja projekata obnovljivih izvora energije, zatim izazova za razvoj vetroelektrana sa tehničkog, regulatornog i tržišnog aspekta, kao i pitanja prozjumera u oblasti solara.

Gradonačelnik Milan Đurić predstavio je dosadašnja i buduća ulaganja Grada Novog Sada u unapređenje energetske efikasnosti i u upotrebu sistema sa obnovljivim izvorima energije u stanovima, porodičnim kućama i objektima u kojima se nalaze ustanove u nadležnosti Grada.

„Za projekte u oblasti energetske efikasnosti u 2022. godini opredeljeno je preko 155 miliona dinara, od čega je 94 miliona iz budžeta Grada Novog Sada, a 61 milion dinara iz budžeta Republike Srbije. Mogu da najavim da smo za 2023. godinu već isplanirali 80 miliona dinara za dalju podršku sugrađanima za primenu mere energetske efikasnosti“, rekao je Đurić.

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković istakao je da je u ovim izazovnim vremenima više nego važno razgovarati o energentima. On je naveo da će na panelima učestvovati predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, lokalnih samouprava, Agencije za energetiku Republike Srbije, Elektromreže Srbije, USAID „Bolja energija“, novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, toplana, banaka i kompanija iz oblasti energetike.

U izložbenom delu manifestacije predstaviće se i kompanije, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike.