Dan rodne ravnopravnosti

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj se, sa zadovoljstvom, ove godine pridružuje predlogu Koordinacionog tima mreže „Život bez nasilja“ i Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, kao koordinatoru mreže, u obeležavanju Dana rodne ravnopravnosti 11. juna, sa ostalim pokrajinskim institucijama i sekretarijatima.

Podsetimo se, Vlada Republike Srbije usvojila je 27. oktobra 2021. godine, na inicijativu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorane Mihajlović, Odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine. Tim povodom Mihajlović je istakla, da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želi da unapredi, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive. Određen je 11. jun, dan kada je 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

Predlog je, od strane Koordinacionog tima mreže „Život bez nasilja“, da ovogodišnja tema u obeležavanju Dana rodne ravnopravnosti bude „Žene u fokusu“. Iz tog razloga, u fokus stavljamo naše koleginice.

Izdvajamo podatak, da od ukupnog broja zaposlenih u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku građevinarstvo i saobraćaj, 55,71% čine žene. Međutim, ne samo zbog udela žena u ukupnom broju zaposlenih, Pokrajinski sekretarijat za energetiku građevinarstvo i saobraćaj sa zadovoljstvom stavlja u fokus i istu ravan sve koleginice u Sekretarijatu prevashodno sa profesionalnog aspekta. Obrazovane, odgovorne, vredne, predane poslu i sa stalnom željom za profesionalnim usavršavanjem.

Sa ponosom naglašavamo nemerljivi značaj njihovog uspešnog ispunjavanja brojnih radnih zadataka i suočavanje sa brojnim profesionalnim izazovima.

Iz svih navedenih razloga, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj sa punim uvažavanjem promoviše i podržava rad svojih koleginica i time doprinosi podizanju svesti o važnosti u promovisanju Dana rodne ravnopravnosti.

Mreža „ Život bez nasilja“ okuplja institucije i ustanove koje se bave nasiljem u porodici. Nastala je 2005. godine na inicijativu Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, sa namerom da podstiče unapređivanje rada institucija putem razmene znalja, iskustava i primera dobre prakse u zaštiti nasilja u porodici.