Delegacija Pokrajinske vlade položila vence povodom obeležavanja 25. novembra – Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Sto peta godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležena je danas polaganjem venaca na Trgu slobode u Novom Sadu kraj spomen-ploče postavljene na zgradi u kojoj je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena donela tu istorijsku odluku.

U ime Pokrajinske vlade i predsednika Igora Mirovića venac su položili – pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

Delegacija Pokrajinske vlade položila je potom i venac kraj spomenika političaru i novinaru Jaši Tomiću, koji je 25. novembra 1918. godine, kao jedan od lidera Srba u nekadašnjoj Austrougarskoj, na Velikoj narodnoj skupštini pročitao odluku o prisajedinjenju, rekavši da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji kao jedinstvenoj državi „koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu“.

Sekretar Zoran Milošević istakao je da se danas obeležava važan datum kojim je davne 1918. godine, još na svežim humkama ratnika, i sa idejom slobode, građeno jedno moderno društvo.

„Ideja slobode ponovo je aktuelna, kao i ideja zajedništva, dok smo stvarali zajedničku državu. I danas ih čuvamo kroz bogatstvo kulturnih i obrazovnih institucija, kao i ekonomskim napretkom Srbije. Važno je da se podsetimo koji su motivi stvarali ovu zemlju, ali isto tako da se danas i sutra borimo za vrednosti koje su je održale, a to je pre svega multietnički koncept, posvećenost zajedničkim ciljevima i, naravno, napredak. Srbija ne može da stoji i čeka da to neko drugi uradi, zajedno možemo sve“, poručio je sekretar Milošević.

Na spomen-ploču na Trgu slobode venac je položio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Vence su položile i delegacije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.