Дан Републике Српске у Новом Саду

У понедељак 10. јануара 2022. године у Великој сали конгресног центра Мастер одржана је свечаност поводом обележавања 9. јануара – Дана Републике Српске и тридесетогодишњице њеног оснивања.

Овогодишњи кум скупа и славе Огњен Бјелић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, истакао је да је Српска данас пред огромним искушењима, због чега је њена одбрана обавеза свих, и оних који у њој живе, и оних у чијим срцима је заувек.

„Искушења и изазови са којим се суочава Српска можда су највећа до сада. Кључ те одбране је јединство, како у самој Српској, тако и овде у Србији, као матичној држави свих Срба. Зато с овог места упућујемо снажну подршку руководствима Српске и Србије да заједно и одлучно чувају и очувају интегритет обе српске земље и народа у целини“ – поручио је Бјелић.

Покровитељи манифестације били су Представништво Републике Српске у Србији и Фонд АП Војводине за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону док је Свечану академију организовао Савез крајишких удружења из Новог Сада, заједно са другим пријатељским организацијама.

У богатом културно-уметничком програму у духу српског народа и Републике Српске су се представили Етно-група Фенечки бисери, Етно-група Храм из Сремске Митровице и Изворна певачка група Плитвице.

Свечаности су присуствовали и директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Младен Цицовић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић, генерални секретар Скупштине АП Војводине, Никола Бањац, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александар Софић, као и многобројно свештенство.