Почетак радова на реконструкцији и доградњи ГП Хоргош

Хоргош, 21. март – Након пуштања у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада и најаве да ће се у наредном периоду завршити пруга до Суботице, а потом и до Будимпеште, најбољи је показатељ да степен којим ми интегришемо Србију са нашим пријатељима из Мађарске заиста нема преседана у прошлости, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обележавања почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош на територији општине Кањижа.

„Планирано проширење локације граничног прелаза „Хоргош“ је од изузетне важности јер представља део европског коридора 10 и једну од кључних тачака транзитног саобраћаја кроз нашу земљу ” рекао је Момировић.

Обележавању почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош, присуствовао је покрајински секретар Огњен Бјелић, а председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор се захвалио министру на подршци у реализацији овог пројекта који је изузетно важан јер отвара једну потпуно нову перспективу за овај део државе.

Посебну важност ове инвестиције предочио је и директор Транспортне заједнице Републике Словеније Матеј Закоњшек истакавши да овај пројекат не представља само врата између Србије и Мађарске већ и врата између Западног Балкана и Европске уније.

Пројектним задатком, осим реконструкције неких од постојећих објеката, на улазу у земљу предвиђена је изградња 2 нове саобраћајне траке за путничка возила и 2 за теретни саобраћај, и реорганизацијом се обезбеђују 2 траке за аутобусе.

Уговор за извођење радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош потписан је 16.12.2021.године са представницима компаније Јадран д.о.о., која ће бити извођач на овом пројекту. Укупна уговорена вредност пројекта износи 2.088.306.057,03 РСД са ПДВ-ом, а завршетак радова је планиран за другу половину 2023. године.