Почели 10. Међународни дани енергетике и инвестиција

Јубиларни 10. Међународни дани енергетике и инвестиција, чија је главна тема посвећена убрзању енергетске транзиције, отворени су данас на Новосадском сајму.

Покрајински секретар за енергетику и грађевинарство Огњен Бјелић рекао је на отварању да ова манифестација представља прилику за разговор о темама важним за сектор енергетике, и нагласио значај повећаног коришћења зелене енергије и енергетске ефикасности у погледу сигурности снабдевања енергентима, као и смањења зависности од увоза, уз посебан осврт на смањење еколошког дуга.

„Данас ће бити обрађена тема која је тренутно најбитнија Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а реч је о пројекту енергетске санације јавних зграда на територији АП Војводине. Факултет техничких наука тренутно обавља детаљне енергетске прегледе 94 објекта, а потом ће ресорни секретаријат, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, реализовати енергетску санацију укупно 80 објеката, за које стручњаци буду утврдили да постоји оправданост улагања. Јавне зграде су посебно важне са енергетског аспекта, а разлози су висок потенцијал за побољшање енергетске ефикасности, могућност знатног смањења јавне потрошње, као и едукације шире друштвене заједнице о питањима везаним за енергију у циљу што бољег суочавања са тренутним изазовима“, истакао је секретар Бјелић.

Ресорни секретар је посебно указао на значај тема у вези са представљањем конкурса Секретаријата намењених замени столарије и постављању соларних панела за категорију произвођач – купац, те у вези са инвестиционим амбијентом за обновљиве изворе енергије на територији АП Војводине.

Присутнима су се обратили и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и директор Европске банке за обнову и развој Матео Коланђели. Говором министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић званично је и отворена овогодишња манифестација.

Министарка Михајловић истакла је да је будућност привредног раста и развоја улагање у нове, зелене енергетске капацитете.

Она је навела да је у енергетској транзицији неопходна сарадња централне власти, покрајинских и локалних институција и невладиног сектора, али да је кључно да све грађанке и грађани буду део процеса.

„Нема бољег тренутка за разговор о енергетици и инвестицијама, с обзиром на то да се ова манифестација организује када и конференција у Глазгову. Србија може бити шампион у енергетској транзицији и већ тежимо томе да будемо енергетски довољна, еколошки чиста и климатски неутрална држава и да постоје сви услови да имамо и здраву животну средину и довољно енергије. За ових годину дана Министарство је донело законе који су основа енергетске транзиције и нових енергетских капацитета који користе обновљиве изворе. Без тога нема разговора о зеленој енергији и енергетској безбедности“, рекла је Михајловићева.

Она је поновила да су инвестиције у нове капацитете кључне за даљи развој целе привреде.

На манифестацији коју Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а партнери су Град Нови Сад и РЕС фондација, учествују експерти, представници министарства, секретаријата, локалних самоуправа, института, привредног и приватног сектора и удружења из Србије, Велике Британије и Босне и Херцеговине.

Стручне скупове ће пратити и изложбени део манифестације, у којем се представљају фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике.

И ове године биће организовано оцењивање квалитета производа и услуга у осам категорија и уручена признања „Најбољи у енергетици“