Саветовање о мобилности у одрживој животној средини

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић обратио се данас на седмом по реду међународном саветовању „У сусрет хуманом граду – мобилност у одрживој животној средини“, и том приликом истакао да су нам потребна нова знања, нови производи и технологије организације јавног превоза, у циљу подизања мобилности саобраћаја, али не науштрб безбедности у саобраћају.

Грбић је нагласио да су теме овогодишњег саветовања вишеструке и за саобраћај и за становништво у будућим хуманим градовима.

„Једна од доминантних тема данас свакако је подизање мобилности саобраћаја са што мањом употребом возила. Ту је важна улога пешака, вожња бициклом, нове технологије, имајући у виду промене које носи савремено доба“, рекао је Грбић.

Секретар Грбић је навео податак да је у Новом Саду педесетих година прошлог века било 65.000 становника, а да данас имамо приближно 150.000 возила. У протеклој деценији забележена је и промена структуре у понашању становника када је реч о превозу и путовању, па је тако употреба јавног превоза са 22 одсто смањена на 15 одсто, раније је 49 одсто становника пешачило, а данас њих 39 одсто, док је употреба аутомобила са 23 порасла на 33 одсто.

Једини позитиван тренд односи се на вожњу бицикла, која је пре десетак година износила 2,5 одсто, а данас је то 9 одсто.

„Пред нама су велики изазови и овакви скупови доприносе да се ти изазови реше. Неопходно је пронаћи равнотежу и задовољити комфор и стандард са једне стране, а са друге не угрозити безебдност у саобраћају и животну средину“, нагласио је Грбић додајући да су изазови утолико већи ако имамо у виду чињенцу да је популација порасла 3,7 пута, а потреба за енергентима 30 пута.

Председник Програмског одбора саветовања „У сусрет хуманом граду – мобилност у одрживој животној средини“ Проф. др Вук Богдановић казао је да су од почетка циљеви ове конференције у складу са циљевима одрживе саобраћајне мобилности и синхронизовани су са оним што пропагирају Уједињене нације и документа Европске уније.

Он је нагласио да је у Новом Саду одавно као приоритетан циљ постављена мобилност која је у складу са одрживим развојем, односно да се оним учесницима у саобраћају који не загађују околину – пешацима, бициклистима, јавном превозу – да предност у односу на путничке аутомобиле.

Богдановић је навео да је Удружење „Хумани град“ учествовало у изради смарт-плана који управо прати све те циљеве.

На овогодишњем саветовању је презентовано око 50 научних и стручних радова из различитих области. Учесници су изнели искуства из својих средина и предлоге који би могли допринети томе да наши градови буду чистији, хуманији и бољи за живот.

Седмо саветовање „У сусрет хуманом граду – мобилност у одрживој животној средини“, организују Департман за саобраћај Факултета техничких наука у Новом Саду и Удружење „Хумани град“, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Главни покровитељи су Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад, а одржавање саветовања помогао је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Скуп је подржан од великог броја међународних и националних институција као што су: ЦИВИТАС Цитy Нетwоркс ЦиВиНЕТ Словениа-Цроатиа-Соутхеаст Еуропе, Град Бања Лука, Секретаријат за јавни превоз Градске управе Београда, Регионална развојна агенција Срем, ЈГСП “Нови Сад”, Паркинг сервис Нови Сад, Инжењерска комора Србије, као и Привредна комора Војводине.