Nataša Pavićević Bajić posetila opštinu Odžaci

Pokrajisnki sekretar za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić posetila je danas opštinu Odžaci, gde je sa predsednicom Izabelom Šerić, potpisala Ugovor o dodeli finansijskih sredstava za sufinansiranje troškova obezbeđenja grejanja u stambenim objektima u “Bloku 20” i “Bloku C”, u Odžacima, u visini od 2 miliona dinara. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Skupštine stanara iz ovih stambenih objekata.

Ovom prilikom, Nataša Pavićević Bajić govorila je i o planovima i programima, koje će Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine sprovoditi tokom ove godine, po pitanju uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja i energetske efikasnosti u opštinama u Vojvodini.

Prema rečima predsednice opštine, Izabele Šerić, pomoć i podrška Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u rešavanju problema grejanja u stambenim objektima “Blok 20” i “Blok C” u Odžacima od velikog značaja je za građane ove opštine, između ostalog, i zbog toga što je sagledana je mogućnost za rešavanje problema grejanja za sledeću sezonu, ali i zbog predloženog dugoročnog načina rešavanja problema grejanja u ovoj opštini.

Nataša Pavićević Bajić je podsetila da je problem grejanja u ovoj opštini nastao još u decembru prošle godine, kada je Sekretarijat prvi put uspeo da građanima ovih stambenih jedinica obezbedi sredstva za grejanje. Kako je naglasila, nezamislivo je da građani Vojvodine budu dovedeni u situaciju da nemaju mogućnosti da alternativnim sredstvima obezbede sebi grejanje. Sa ovom drugom tranšom sredstava, u visini od 2 miliona dinara, biće rešen problem grejanja do kraja grejne sezone.

Govoreći o planovima Sekretarijata, Pavićević Bajić je rekla da je cilj Sekretarijata da se u svim opštinama u Vojvodini, remontuju i izgrade toplane i toplovodi na obnovljive izvore energije, čime će se obezbediti kontinuitet u grejanju tokom grejne sezone, kao i smanjenje cena grejanja. U planu je da se u energetske svrhe, u daljinske sisteme grejanja iskoristi veliki deo poljoprivredne biomase, kao obnovljivog izvora energije čije efekte će, na prvom mestu osetiti građani, kroz smanjenje cene grejanja po kvadratu grejne površine, kao i poljoprivredni proizvođači, kroz povećanje profitabilnosti poljoprivrednih propizvoda. Najznačajniji efekat je stvaranje mogućnosti za izgradnju novih fabrika za peletiranje, čime će se obezbediti i otvaranje novih radnih mesta.

Značajan resurs u Vojvodini su i geotermalni izvori, koji se moraju iskoristiti u energetske svrhe i u poljoprivrednoj delatnosti za grejanje plastenika, čime će se omogućiti kvalitet i kvanitiet u proizvodnji hrane.